Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας στην αγορά


Τμήματα χειρογράφων με προέλευση το Κουμράν τα οποία φυλάσσονται σε θυρίδα της Ελβετίας πρόκειται να πωληθούν από μέλη της παλαιστινιακής οικογένειας που συνδέεται με την προώθηση στην αγορά των «Παπύρων της Νεκράς Θάλασσας», στην ομάδα των οποίων θεωρούνται ότι ανήκουν.

Τα περισσότερα από τα σπαράγματα έχουν μέγεθος γραμματοσήμου ενώ ορισμένα δεν φέρουν καν κείμενο. Παρ’ όλ’ αυτά, αποτελούν ήδη την πέτρα του σκανδάλου μεταξύ της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, που τα θεωρεί ως κρατική πολιτιστική ιδιοκτησία, και μιας ομάδας Ευαγγελιστών Χριστιανών συλλεκτών αλλά και ευαγγελικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που επιθυμούν να τα αγοράσουν.


Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Κάντο, μέλος της παλαιστινιακή οικογένειας αρχαιοπωλών που κατέχει μέρος των “Παπύρων”, οι γνωστοί αρχαιοπώλες προσέφεραν αντί χρημάτων τα σπαράγματα στην Αρχή Αρχαιοτήτων και σε άλλα ιδρύματα του Ισραήλ που όμως δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά. «Αν κάποιος ενδιαφέρεται, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε», αναφέρει ο Κάντο στο Associated Press.
«Είπα στον Κάντο πολλά χρόνια πριν ότι απ΄όσο γνωρίζω, θα πεθάνει με τους παπύρους», λέει ο Αμίρ Γκανόρ, επικεφαλής της ομάδας δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Η κυριότητα επί των παπύρων αποτελεί μια σύνθετη υπόθεση που θυμίζει πολιτικό θρίλερ. Το Ισραήλ θεωρεί τους παπύρους δικούς του και θεωρεί ότι όλα τα σπαράγματα θα έπρεπε να φυλάσσονται στο μεγάλο μουσείο-θησαυροφυλάκιο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τη φύλαξη και τη μελέτη τους. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικεί επίσης δικαίωμα κυριότητας καθώς το υλικό βρέθηκε στη Δυτική Όχθη, ενώ τη συλλογή διεκδικεί και η Ιορδανία καθώς το σημείο εύρεσης ανήκε κατά την περίοδο εύρεσης στο έδαφός της. Ταυτόχρονα, η οικογένεια Κάντο έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να χρησιμοποιήσει τα «παραθυράκια» που δημιουργούνται στη διεθνή νομοθεσία για τις αρχαιότητες από την πολιτική αστάθεια στην περιοχή για να διοχετεύσει στην αγορά σπαράγματα από τους παπύρους. 

Στο πλαίσιο αυτό μουσεία, πανεπιστήμια αλλά και ανεξάρτητοι συλλέκτες εκτός της περιοχής των «Αγίων Τόπων» αγόρασαν Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας.

Σήμερα ο Κάντο δεν αναφέρει πόσα ακόμη σπαράγματα παπύρων κατέχει η οικογένειά του. Από το 1995 όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταγράφουν τις προσπάθειες να προωθήσει υλικό -και την αλληλογραφία του με μεσάζοντες και εμπόρους- σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τι είδους χειρόγραφα βρίσκονται ακόμη στη συλλογή των Κάντο. Εκτιμάται λοιπόν ότι οι Κάντο διαθέτουν ακόμη 20 σπαράγματα.


Πηγή:http://www.archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου