Γυναίκα φιλά το σαβανωμένο σώμα της 4-χρονης ανηψιάς της, Ζαινάμπ, που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη (AP Photo/Alaa al-Marhani) |
Ο στρατιωτικός όρος "ασύμμετρη απειλή" χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον ανορθόδοξο πόλεμο των τρομοκρατών στον οποίον με λίγα συγκριτικά μέσα μπορούν να καταφέρνουν δυσανάλογα μεγάλες καταστροφές.
Από τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, γνωρίζουμε, ότι η συστημική απάντηση σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή ήταν η ανελέητη βία και αιματοχυσία, οι εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων και προσφύγων κι ένα τεράστιο οικονομικό κόστος να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στα περισσότερα από 3,000 θύματα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της 11/9, ήρθαν να προστεθούν, στα επόμενα δέκα χρόνια, άλλα 225,000 θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και 7,800,000 πρόσφυγες.
Το οικονομικό κόστος αυτού του πολέμου που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν θα ξεπεράσει τα τέσσερα τρις δολάρια – ποσό που πλησιάζει το οικονομικό κόστος που είχε για τις ΗΠΑ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Όμως, η «ασύμμετρη απειλή» δεν πρέπει να διαβάζεται μόνο σα στρατιωτικός αλλά επίσης και σαν οικονομικός και πολιτικός όρος...
Βλέπουμε σήμερα ότι, μέσα από τις σύγχρονες πολύπλοκες διατραπεζικές και κερδοσκοπικές συσχετίσεις, μια μικρή αλλά υπερχρεωμένη οικονομία – όπως η δική μας – μπορεί να αποτελέσει ένα είδος οικονομικής «ασύμμετρης απειλής» για την παγκόσμια οικονομική τάξη. Βλέπουμε ακόμη ότι η πολιτική διαμαρτυρία μπορεί μέσα από το διαδίκτυο να πολλαπλασιάζεται εκθετικά από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με μηδαμινό κόστος και να συμβάλλει ουσιαστικά στην πτώση τοπικών καθεστώτων και την αμφισβήτηση της νομισματικής ένωσης μιας ηπείρου.
Από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, φαίνεται, ότι η συστημική απάντηση σε αυτήν την πολιτικοοικονομική «ασύμμετρη απειλή» των υπερχρεωμένων, σχεδιάζεται στο πλαίσιο ενός «ασύμμετρου εκβιασμού». Μέσα από τη χορήγηση δανείων «μηχανικής υποστήριξης» αναλαμβάνουν εκβιαστικοί τοκογλυφικοί μηχανισμοί, που πιέζοντας ασφυκτικά να εισπράξουν στο πολλαπλάσιο, κατακτούν πολύ πιο φτηνά, πολύ πιο αναίμακτα και σε μονιμότερη βάση πολύ περισσότερα από αυτά που θα κατακτούσαν σαν στρατιωτικοί εισβολείς.
Την ασύμμετρη στρατιωτική απειλή την εκφράζουν οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες. Αντίθετα τον ασύμμετρο οικονομικό εκβιασμό τον εκφράζουν οργανωμένες συμβατικές και θεσμικές ομάδες. Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν είναι στο ότι βασίζονται απαράλλακτα στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου, της πολιτικής και της δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον τους γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Οι εφαρμογές της στρατιωτικής ασύμμετρης απειλής και των οικονομικών ασύμμετρων εκβιασμών αλλάζουν βίαια τον κόσμο. Οι παράπλευρες στρατιωτικές και οικονομικές απώλειες αυξάνονται καθημερινά. Απώλειες σε ανθρώπινη ζωή, σε ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διάλυση και υποδούλωση κρατών. Το παγκόσμιο ρολόι μοιάζει ολότελα αποσυντονισμένο. Ο κόσμος αγέλη χωρίς πυξίδα…
Δ. Τρικεριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου