Έξι εξερευνητές φιλοδοξούν να γίνουν οι πρώτοι που διανύουν με κωπηλατικό σκάφος τα 725 χιλιόμετρα της Αρκτικής Θάλασσας, τα οποία χωρίζουν το Resolute Bay του Καναδά από το Βόρειο Πόλο. Εκτιμούν ότι το ταξίδι τους, που πλέον είναι εφικτό λόγω της υποχώρησης των πάγων, θα διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες.
Στόχος του Τζοκ Ουίσαρτ, ο οποίος ηγείται της αποστολής Old Pulteney Row, και των συντρόφων του είναι να καταδείξουν τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον πάγο των πόλων. Ο Ουίσαρτ έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε δύο αποστολές με προορισμό το Βόρειο Πόλο, ενώ έχει διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας.
«Κανείς δεν έχει επιχειρήσει ποτέ κάτι τέτοιο, οπότε ξεκινάμε κυριολεκτικά ένα ταξίδι προς το άγνωστο», παραδέχθηκε το Σάββατο, λίγο πριν η ομάδα αναχωρήσει. «Έχω δει τις δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια, προς το τέλος του καλοκαιριού, δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί μια διαδρομή μέσα από τον πάγο, οπότε ως επικεφαλής της αποστολής, ανυπομονώ να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόκληση και παράλληλα να γράψουμε ιστορία.»
Στην αποστολή συμμετέχει επίσης ο Βρετανός ποδηλάτης Μαρκ Μπόμοντ, ο οποίος μάλιστα θα μαγνητοσκοπεί το ταξίδι για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ. «Για μένα, το πιο συναρπαστικό κομμάτι είναι η βιντεοσκόπηση του ταξιδιού -των καλών και των κακών στιγμών του- και η προσπάθεια να αποτυπώσω το πνεύμα μιας πρωτοφανούς αποστολής.» Πριν από τρία χρόνια, ο 28χρονος σήμερα Μπόμοντ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του ταχύτερου γύρου του κόσμου με ποδήλατο, καλύπτοντας 30.000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 195 ημέρες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για να βρεθεί το έκτο μέλος του πληρώματος του Old Pulteney Row. Νικητής αναδείχθηκε, ανάμεσα σε 300 συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο, ο νεαρός αξιωματικός του στρατού Ντέιβιντ Μανς, από το Βασιλικό Τάγμα της Πριγκίπισσας της Ουαλίας.
Οι έξι θα κωπηλατούν εναλλάξ σε σκάφος που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως μεγάλο έλκηθρο. Στην αποστολή τους θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού μέσω δορυφόρου Yellowbrick, που θα ενημερώνει αυτόματα ένα χάρτη στην ιστοσελίδα της αποστολής (http://www.rowtothepole.com/satellite-tracking/), ώστε και το κοινό να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του ταξιδιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου