Οι επισκέψεις του Νικολά Σαρκοζί, του Ντέιβιντ Κάμερον και του Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα στη Λιβύη ενίσχυσαν περαιτέρω τη νομιμότητά του, 86 κράτη το αναγνωρίζουν ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τα μέλη που απαρτίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που ενεργεί ως ντε φάκτο κυβέρνηση μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ιδρύθηκε στη Βεγγάζη, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το Φεβρουάριο στη Λιβύη. Το ανατολικό τμήμα της χώρας έπεσε γρήγορα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι σταδιακά οργάνωσαν τη δική τους «κυβέρνηση» στο προπύργιό τους, τη Βεγγάζη.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο σχηματίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου ως «το πολιτικό πρόσωπο της επανάστασης», ενώ επισήμως ιδρύθηκε στις 5 Μαρτίου ως «το μοναδικό νόμιμο σώμα που εκπροσωπεί το λαό της Λιβύης και το λιβυκό κράτος».
Τα συμβούλιο απαρτίζεται από παλαιούς αντιπάλους του Μουάμαρ Καντάφι αλλά και από αξιωματούχους που αυτομόλησαν όταν ξεκίνησε η εξέγερση. Έχει 30 μέλη και περιλαμβάνει εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων που δημιουργήθηκαν όταν η κυβέρνηση Καντάφι έχασε τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών της χώρας.Το συμβούλιο έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που παρουσιάζει τα σχέδια για νέο σύνταγμα και εκλογές εντός 20 μηνών, και ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται όταν το συμβούλιο ανακηρύξει τη Λιβύη «απελευθερωμένη». Τότε θα ολοκληρωθεί και η μεταφορά της προσωρινής κυβέρνησης από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του συμβουλίου να κυβερνήσει αποτελεσματικά, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι μάχες συνεχίζονται στα τελευταία προπύργια του παλαιού καθεστώτος και το στρατόπεδο Καντάφι υπόσχεται να πολεμήσει μέχρι τέλους. Μένει να φανεί κατά πόσο η νέα ηγεσία της χώρας, εφόσον θέσει υπό τον έλεγχό της όλη την έκταση της χώρας, θα καταφέρει να γεφυρώσει τις σύνθετες εθνοτικές, φυλετικές και τοπικές διαχωριστικές γραμμές που χαρακτηρίζουν τη Λιβύη.
Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου;
Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντέλ Τζαλίλ - Πρόεδρος
O Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντέλ Τζαλίλ. |
Μαχμούντ Τζιμπρίλ - Επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής και υπεύθυνος για τα εξωτερικά
O Μαχμούντ Τζιμπρίλ. |
Το 1984 έφυγε από τις ΗΠΑ για να εγκατασταθεί στο Κάιρο όπου εργαζόταν ως σύμβουλος. Το 2007 επέστρεψε στη Λιβύη μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2010.
Αυτομόλησε στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών στα πρώτα στάδια της εξέγερσης και πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στο εξωτερικό επιχειρώντας να ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση του συμβουλίου.
O Αμπντέλ Χαφέζ Χόγκα. |
Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπούσε οικογένειες θυμάτων της σφαγής στις φυλακές Αμπού Σαλίμ το 1996, όταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους .
Πρώην επικεφαλής της Ένωσης Δικηγόρων της Βεγγάζης και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Λιβύης, ήταν από τους πρώτους που εισχώρησαν στο συμβούλιο.
O Αλί Ταρχουνί. |
Ο Ταρχουνί, που διαχειρίζεται τα οικονομικά των αντικαθεστωτικών, ήταν εξόριστος από το 1974 λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων.
Πριν επιστρέψει στη Λιβύη το Φεβρουάριο, δίδασκε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Αλί αλ-Ισάουι - Αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής
O Αλί αλ-Ισάουι. |
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου