Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι έξι πόροι της γης που κινδυνεύουν με... εξαφάνιση



Με επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη σήμερα, η αύξηση της ζήτησης για φυσικούς πόρους θεωρείται αναπόφευκτη. Παρακάτω παρατίθενται έξι φυσικοί πόροι που ήδη υφίστανται μεγάλες πιέσεις από τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης:

1) Νερό

Το γλυκό νερό αντιστοιχεί στο 2,5% του συνολικού όγκου υδάτων πάνω στη Γη, που υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα.


2) Πετρέλαιο
Ο φόβος εξάντλησης του πετρελαίου συνεχίζει να στοιχειώνει την πετρελαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με την έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού της BP το 2010, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 188,8 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση τα επόμενα 46,2 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί κατανάλωσης θα παραμείνουν σταθεροί.


3) Φυσικό αέριο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το φυσικό αέριο, με τα αποθέματα να εξασφαλίζουν τις ανάγκες για τα επόμενα 58,6 χρόνια.


4) Φώσφορος

Χωρίς το συγκεκριμένο στοιχείο τα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Ο φώσφορος, που είναι ιδανικός για λίπασμα, βρίσκεται σε λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Μαρόκο. Αν δεν βρεθούν νέα αποθέματα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 50 με 100 χρόνια κινδυνεύει να εξαντληθεί.


5) Γαιάνθρακας

Υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν επικίνδυνα τη ζήτηση για γαιάνθρακα. Τα σημερινά αποθέματα πάντως επαρκούν να καλύψουν 188 χρόνια παγκόσμιας παραγωγής.


6) Σπάνια μέταλλα

Το σκάνδιο και το τέρβιο είναι μόλις δυο από τα 17 σπάνια ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά πράγματα, από τους ισχυρούς μαγνήτες των ανεμογεννητριών μέχρι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα των smartphones. Σήμερα, το 97% της ζήτησης για τα συγκεκριμένα ορυκτά καλύπτεται από την Κίνα, η οποία ενδέχεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές. Η ακριβής θέση των κοιτασμάτων τους δεν είναι γνωστή.


Πηγή: econews


Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου