Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Δίχως τέλος το μακελειό στη Συρία

Δίχως τέλος το μακελειό στη Συρία


Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν και σήμερα για να αξιώσουν την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί --κατά πληροφορίες επρόκειτο για ένα 10χρονο ή 14χρονο κορίτσι--, και ο απολογισμός αυτός ίσως αυξηθεί, ανέφεραν σύροι αντικαθεστωτικοί.
Από την πλευρά της η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση στη Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του Άσαντ επαναλήφθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις παρά την μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, οργανώσεις που εκπροσωπούν το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στα τεμένη μεγάλων πόλεων--στη Ντεράα, στη Χομς, στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην Ιντλίμπ και στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με τις οργανώσεις, που έκαναν λόγο για πολλές συλλήψεις.
Ο στρατός και οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές μια ημέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος απείλησε την κυβέρνηση Άσαντ ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η βία εναντίον όσων διαδηλώνουν δεν σταματήσουν ως αύριο Σάββατο.
Πέρα από τους 11 νεκρούς τουλάχιστον 26 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Στη Χάμα και την Ντέιρ αλ Ζορ υπήρξαν επιχειρήσεις για τη σύλληψη αποστατών του στρατού και είχαν συλληφθεί τουλάχιστον "50 άνθρωποι" ως το μεσημέρι, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.
Στο μεταξύ ο Αλαντίν Μπουρουσερντί, διευθυντής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της βουλής του Ιράν, αποκάλεσε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας "ιστορικό λάθος" το οποίο θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
"Ο δρόμος, που έχει πάρει ο Αραβικός Σύνδεσμος, οδηγεί στο να προκληθεί. . . εμφύλιος πόλεμος στη Συρία", είπε ο ιρανός κοινοβουλευτικός σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της ισλαμικής δημοκρατίας στην Άγκυρα. "Είναι ένα ιστορικό λάθος η αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο", τόνισε. Κατά τον ίδιο η καλύτερη λύση γα να δοθεί ένα τέλος στις ταραχές, που συνταράσσουν τη Συρία σήμερα, είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο Άσαντ.
Στο Παρίσι, εντωμεταξύ, ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι η αιματηρή επίθεση εναντίον ενός κτιρίου των μυστικών υπηρεσιών από αποστάτες στρατιωτικούς αποτελεί αποτέλεσμα της "τυφλής και βάρβαρης καταστολής", που επιβάλλει το καθεστώς Άσαντ στο λαό της Συρίας.
"Αυτό το οποίο συμβαίνει, ειδικά αυτού του είδους η κατάσταση, είναι αποτέλεσμα αυτής της τυφλής και βάρβαρης καταστολής του κ. Μπασάρ αλ Άσαντ για να καθυποτάξει το λαό του εδώ και μήνες", είπε ο Βαλερό στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
"Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς από αυτό το είδος των περιστάσεων, που βρίσκει σε αυτού του είδους την κατάσταση, που εγείρει την επείγουσα ανάγκη να κινητοποιηθούν οι πάντες στην διεθνή κοινότητα, ώστε όλα αυτά να σταματήσουν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κε Ντ' Ορσέ.
Ερωτηθείς για τις λιποταξίας στο συριακό στρατό, ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ είπε πως "ελπίζει να θορυβήσουν το καθεστώς", καθώς αποδεικνύουν ότι "στην ιεραρχία υπάρχουν ρήγματα. . . ένστολοι ήδη αρνούνται να εκτελέσουν τις βίαιες διαταγές που τους δίνονται", ενώ σημείωσε πως "όσο περισσότεροι λιποτάκτες υπάρχουν τόσο μικρότερη είναι η δυνατότητα του καθεστώτος να καταστέλλει".
Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, στην διάρκεια επίσκεψής του στην Μόσχα, καταδίκασε την επιδείνωση της καταστολής στη Συρία, κρίνοντας ότι "κωφεύει" στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι "όλο και πιο δραματική".
"Θεωρούμε ότι η κατάσταση καθίσταται όλο και πιο δραματική. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κωφεύει στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, δεν έδωσε τίποτε πέρα από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, οι σφαγές συνεχίζονται", είπε ο Φιγιόν έπειτα από μια συνάντηση με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι η Συρία έχει κάποιες προτάσεις για αλλαγή των όρων της πρότασης αποστολής αράβων παρατηρητών στη χώρα.
Ο Αλ-Αράμπι είπε ότι έλαβε μια επιστολή από το σύρο ΥΠΕΞ Ουάλιντ αλ Μουάλεμ με την οποία η Δαμασκός καλεί να υπάρξουν αλλαγές "σχετικά με το νομικό καθεστώς και τα καθήκοντα των παρατηρητών οι οποίοι θα μεταβούν στη Συρία".
"Εξετάζουμε αυτές τις μεταβολές", είπε ο αλ Αράμπι.

1 σχόλιο:

  1. Για ακοθστε το τργοθδι "θαλασσεσ" τοθ κλωναριδι.....δεν ταιριαζει σε μας τοθς ελληνες κ την Ελλαδα μας??????για μας τους ρομαντικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή