Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κοσμικές Ακτίνες από Γαλαξιακά Κέντρα



Από που προέρχεται  η κοσμική ακτινοβολία; Ένα σημαντικό βήμα προς την απάντηση αυτού του αιώνιου ερωτήματος μπορεί να έχει κάνει το Παρατηρητήριο Auger, το κορυφαίο παρατηρητήριο κοσμικών ακτίνων στον κόσμο. 

Το ότι αυτά τα θεμελιώδη σωματίδια υψηλών ενεργειών κινούνται μέσα στο σύμπαν είναι γνωστό εδώ και περίπου έναν αιώνα.

Επειδή οι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες είναι τόσο σπάνιες και επειδή η παρεκβατική τους κατεύθυνση είναι τόσο ασαφής, κανένα προγονικό αντικείμενο δεν έχει υπονοηθεί αδιαμφισβήτητα. 


Νέα αποτελέσματα από το Auger, ωστόσο, δείχνουν ότι 12 από 15 υπερ-υψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες έχουν κατευθύνσεις προς τον ουρανό στατιστικά συνεπείς με τις θέσεις κοντινών ενεργών γαλαξιακών πυρήνων. Αυτά τα γαλαξιακά κέντρα ήδη είναι γνωστό ότι εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες φωτός και πιθανόν τροφοδοτούνται από μεγάλες μαύρες τρύπες.


Τα αποτελέσματα του Auger δείχνουν επίσης ότι οι ψηλότερης ενέργειας κοσμικές ακτίνες είναι πρωτόνια, δεδομένου ότι το ηλεκτρικό φορτίο υψηλότερων ενεργειακών πυρήνων θα ανάγκαζε το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία να εκτρέψει και να διαγράψει αποτελεσματικά την προγονική κατεύθυνση της πηγής. 

Στη φωτογραφία πιο πάνω φαίνεται μια καλλιτεχνική απεικόνιση μιας κοσμικής ακτίνας που χτυπάει την ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργεί ένα καταιγισμό από δευτερογενή σωματίδια ανιχνεύσιμα στην επιφάνεια. Η εικόνα του Κενταύρου Α έχει προστεθεί ψηφιακά κοντά στην κορυφή σηματοδοτώντας έναν τέτοιο ενεργό γαλαξία από τον οποίο μπορεί να προέρχονται οι κοσμικές ακτίνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου