Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο ρόλος της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν

Πηγή: BBC

Φως στα μυστήρια  που περιβάλλουν την ιστορία του νεαρού και διασταλλόμενου Σύμπαντος προσπαθεί να ρίξει διεθνής ομάδα αστρονόμων που εργάζεται στο πλαίσιο της Φασματοσκοπικής Έρευνας Ταλάντωσης Βαρυονίων (BOSS).

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πέτυχαν να μετρήσουν με ακρίβεια την απόσταση 250 χιλιάδων γαλαξιών από τον πλανήτη μας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο χάρτη του διαστημικού κόσμου που θα τους επιτρέψει να ερευνήσουν την εποχή πριν από έξι δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι επίμαχοι γαλαξίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου έξι δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η εν λόγω εποχή θεωρείται κομβικής σημασίας διότι πιστεύουμε ότι συνιστά το χρονικό σημείο-κλειδί, οπότε η μυστηριώδης και υποθετική «σκοτεινή ενέργεια» (dark energy) απέκτησε κυρίαρχο ρόλο στην εξάπλωση του Σύμπαντος.

Η ανακάλυψη ότι το Σύμπαν διαστέλλεται και εξαπλώνεται συνεχώς με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, ανατρέποντας όλες τις προϋπάρχουσες θεωρίες που υπέθεταν ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιβραδύνεται υπό την επήρεια της δύναμης της βαρύτητας.


Προκειμένου να κατανοήσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης καμπής στην συμπαντική ιστορία, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν δύο μεθόδους. Η πρώτη βασίζεται στις ακουστικές ταλαντώσεις ενός τύπου υποατομικού σωματιδίου, του Βαρυονίου. Αυτά είναι κύματα που ταξίδευαν στο νεαρό Σύμπαν, οπότε και «εντυπώθηκαν» στην κατανομή ύλης όταν αυτό άρχισε να ψύχεται. Σήμερα, αυτές οι ταλαντώσεις εμφανίζονται ως κλίμακα στο διαχωρισμό μεταξύ γαλαξιών και μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την κίνηση και την ποσότητα ύλης στο τότε Σύμπαν.


Η άλλη μέθοδος στηρίζεται στις στρεβλώσεις του μήκους κύματος του φωτός προς το ερυθρό άκρο του φάσματος (redshift). Μέσω αυτών μπορούμε να καταλάβουμε το κατά πόσον η ταχύτητα κίνησης των γαλαξιών οφείλεται στην δόμηση του Σύμπαντος, παρατηρώντας εάν οι γειτονικοί γαλαξίες ομαδοποιούνται εκεί όπου θα περιμέναμε με βάση τη βαρύτητα.


Για την πλήρη έρευνα δείτε
εδώ.

Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου