Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Washington Post: Οι αντιμνημονιακοί ίσως να έχουν δίκιο!

 
Υπό τον τίτλο «Η ελληνική κρίση έπαιξε ρόλο- κλειδί στο αίτημα της Ισπανίας για διάσωση» η αμερικανική Washington Post εξηγεί πώς οι εξελίξεις στη χώρα μας επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομική πολιτική της Ευρώπης.
«Η Ισπανία αναγκάσθηκε να αναζητήσει πακέτο διάσωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, και έτσι έγινε η μεγαλύτερη χώρα που χρειάσθηκε στήριξη στην επί δυόμιση χρόνια ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Αλλά ήταν η «μικροσκοπική» Ελλάδα που έσπρωξε την Ισπανία στα όριά της», υπογραμμίζει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή με μια κρίσιμη επιλογή, μεταξύ των ηγετών που αποδέχονται τους σκληρούς όρους της διάσωσης και εκείνους που τους απορρίπτουν, ενδεχομένως με κόστος το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Άλλωστε οι φόβοι ότι μια ελληνική απόρριψη, θα προκαλέσει πανικό στις αγορές για το μέλλον της νομισματικής Ένωσης ώθησε την Ισπανία να αναζητήσει ενίσχυση πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ακόμα και η πιθανότητα νίκης των αντιμνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα οδήγησε στην επιδείνωση των προβλημάτων της Ισπανίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της και προκαλώντας ένα μικρό κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες, που αποδυνάμωσε το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Αυτό το σπιράλ έλλειψης εμπιστοσύνης- που ενώνει τις 17 χώρες του ευρώ ώστε να μεταδίδονται τα προβλήματα, αλλά όχι αρκετά ώστε να εγγυάται και τη λύση τους- είναι αυτό που πρέπει να διορθώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μέσω ενός δρόμου περισσότερης οικονομικής ενσωμάτωσης, που μπορεί να αποφασισθεί έως το τέλος του μήνα.

Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται για την προστασία της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ, από ό, τι συμβεί στην Ελλάδα την Κυριακή. Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις υποστηρίζουν πάντως ότι οι απρόβλεπτες συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι αυτές που θα αναγκάσουν τελικά τους εταίρους της να την στηρίξουν.

Η βιασύνη, άλλωστε, με την οποία η Ισπανία ωθήθηκε να λάβει πακέτο διάσωσης – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτάχυνε κατά τρεις ημέρες την εκτίμησή του για το πόσα χρήματα ενδέχεται να χρειαστούν οι τράπεζες της χώρας – είναι ένα σημάδι της συνεχιζόμενης ανησυχίας μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης ότι οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν δίκιο! Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική για να την διαγράψουν.

Προς το παρόν, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι σκληρή με την Ελλάδα και η ισπανική διάσωση αξίας 100 δις. ευρώ, μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες να συνεχίσουν την άκαμπτη στάση τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι δύσκολη, αλλά «διαχειρίσιμη» για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά το παιχνίδι των ισορροπιών- δηλαδή η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που γίνονται μεγάλα βήματα αλλού για την προστασία από πιθανή αναταραχή στη χώρα, αν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ των επικριτών της διάσωσης- είναι μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Ακόμη και με το πρόγραμμα διάσωσης για την Ισπανία, ένα «αντιμνημονιακή» νίκη στην Ελλάδα θα μπορούσε να ωθήσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, ακόμη υψηλότερα, λένε οι αναλυτές.

Οι χώρες αυτές είναι αρκετά μεγάλες, ώστε, αν χρειασθούν ενίσχυση, μπορεί να μην φθάνουν τα κεφάλαια διάσωσης της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου