Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η αποψίλωση των τροπικών δασών φέρνει αλλαγές στις βροχοπτώσεις


Η καταστροφή των τροπικών δασών μπορεί να αλλάξει δραστικά τα επίπεδα των βροχοπτώσεων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποψίλωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων στη λεκάνη του Αμαζονίου, αλλά και σε αύξησή τους, σε μεγαλύτερη απόσταση.

Συνδυάζοντας δεδομένα από δορυφόρους με προβλέψεις για την αποψίλωση, υπολόγισαν ότι οι βροχοπτώσεις στη λεκάνη του Αμαζονίου θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 21% έως το 2050 και να αυξηθούν σε περιοχές που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η αποψίλωση των «δασών της βροχής», όπως γράφουν στην επιθεώρηση Nature, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά όσους ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου και των τροπικών δασών του Κονγκό.

Οι ερευνητές εξηγούν  ότι στα τροπικά δάση, η βροχόπτωση συνήθως είναι υπερδιπλάσια απ’ ό,τι σε περιοχές με ελάχιστη βλάστηση. «Μας εξέπληξε το εύρημα ότι αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα σε περισσότερη από τη μισή έκταση των τροπικών δασών», γράφει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντόμινικ Σπράκλεν. 
«Είδαμε ότι τα δάση του Αμαζονίου και του Κονγκό συντηρούν τη βροχόπτωση στην περιφέρεια των λεκανών τους, σε περιοχές όπου μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων ζουν και εξαρτώνται από τη βροχή. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η αποψίλωσή τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ανθρώπους που ζουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, στις γειτονικές χώρες».
Η συζήτηση γύρω από τη σχέση της βλάστησης με τις βροχοπτώσεις δεν είναι νέα, όμως οι συνέπειες της συρρίκνωσης των μεγάλων δασών για τις βροχές δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε νέα δεδομένα της NASA και σε ένα μοντέλο που κάνει προβλέψεις για τη ροή του ατμοσφαιρικού αέρα και το οποίο τους βοήθησε να εξετάσουν με ακρίβεια την κίνηση του αέρα μέσα από τη βλάστηση των τροπικών δασών.
«Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι, για να κατανοήσουμε πώς τα δάση επηρεάζουν τη βροχόπτωση, πρέπει να δούμε πώς ο αέρας αλληλεπιδρά με τη βλάστηση κατά το ταξίδι του στην ατμόσφαιρα, συχνά σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων»
εξηγεί ο έτερος ερευνητής Στίβεν Aρνολντ προσθέτοντας ότι 
«όσοι χαράζουν πολιτικές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αποψίλωσης, καθώς οι συνέπειές της για τις βροχοπτώσεις θα γίνουν αισθητές όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε ηπειρωτικό επίπεδο».

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου