Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Σερβία: Ένα διαρκές έγκλημα που αποσιωπάται



Πρόσφατα είχαμε μια φιλική συζήτηση για την Σερβία του σήμερα. Ο συνομιλητής μας όμως μας είπε, πως για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στη Σερβία και την κοινωνία της, θα πρέπει να αρχίσει να μετράει τις πληγές που της άφησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, δηλαδή από τις 24 Μαρτίου του 1999. 

Θα παραθέσουμε πληροφορίες που αναζητήσαμε και βρήκαμε στον ηλεκτρονικό τύπο, προσπαθώντας να συμβάλουμε κι εμείς στην ενημέρωση σας για το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στην γειτονική – και για πολλούς από εμάς αδελφική  – Σερβία.

Πρώτα απ’ όλα  παραθέτουμε από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και από το έντυπο που κυκλοφόρησε το 2009, τα ακόλουθα:


"....Η καμπάνια κατά των όπλων ουρανίου έχει φτάσει και στον ΟΗΕ. Η υποεπιτροπή για την Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων ασχολήθηκε τον Αύγουστο του 1996 με την υπόθεση και αποφάσισε να ζητήσει από τα κράτη μέλη "να σταματήσουν την παραγωγή και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και ιδίως των πυρηνικών όπλων, των χημικών όπλων, των εμπρηστικών βομβών, των ναπάλμ, των βιολογικών όπλων και των όπλων εξασθενημένου ουρανίου". Η απόφαση αυτή (1996/16) πάρθηκε με 15 θετικές ψήφους και 8 αποχές. Η μόνη χώρα που ψήφισε αρνητικά ήταν οι ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά η ίδια επιτροπή ήταν πολύ σαφέστερη: "Η χρήση των όπλων που αναφέρονται στην απόφαση 1996/16 παραβιάζει τους κανόνες του ανθρωπισμού. Τα πυρηνικά όπλα, τα χημικά όπλα, τα βιολογικά όπλα και τα όπλα εξασθενημένου ουρανίου είναι όλα τους όπλα με σοβαρές βλαπτικές συνέπειες στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Επιπλέον, αυτές οι συνέπειες διατηρούνται πολύ μετά το τέλος του πολέμου"

Για παράδειγμα, το εξασθενημένο ουράνιο μπορεί να προκαλέσει θανάτους και σοβαρές ασθένειες, αναπηρίες και γενετικές ανωμαλίες, πολλά χρόνια μετά τη χρήση του στον πόλεμο. Διατηρείται στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα και στην ατμόσφαιρα για πολλές γενεές, καθιστώντας ακατάλληλο για πόση το νερό και άχρηστη για καλλιέργειες τη γη. Σύμφωνα με επίσημα ντοκουμέντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες υψηλών δόσεων εξασθενημένου ουρανίου μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, ενώ η μακροπρόθεσμη κατάληξη μικρών δόσεων είναι ο καρκίνος" (E/CN.4/Sub. 2/1997/27). Το ίδιο ντοκουμέντο του ΟΗΕ αναφέρει μια εφιαλτική λεπτομέρεια για τις γεωργικές περιοχές που θα προσβληθούν:

"Οταν γίνει χρήση όπλων που περιέχουν εξασθενημένο ουράνιο, η γη δεν θα μπορέσει ποτέ πια να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες. Η ημιζωή του εξασθενημένου ουρανίου είναι 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια". Μ' αυτή τη λογική "η χρήση ή ακόμα και η απειλή χρήσης αυτών των όπλων συνιστά παραβίαση των ανθρωπιστικών νόμων και μπορεί να θεωρείται ως βασανιστήριο, σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό που διατυπώνεται στο άρθρο 1 της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων..."
 
(Ελευθεροτυπία, 18/4/1999)


 



 Από το site pentapostagma.gr
."...Στην περιοχή του Vranje, η οποία περιβάλλεται από τέσσερις γνωστές από απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) μολυσμένες τοποθεσίες, υπήρξε μια τεράστια αύξηση των ποσοστών του καρκίνου και ο αριθμός των νεογνών με γενετικές δυσμορφίες. “Το 1998, τα 21 παιδιά γεννήθηκαν με παραμορφώσεις. Το 2008 γεννήθηκαν 73, “λέει ο Νέλα Τσβέτκοβιτς, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Βράνιε, σε δήλωσή του στο VJM. Ο αριθμός των νεογνών δεν άλλαξε, είναι περίπου 800-1000 μωρά ετησίως.

Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο έξι χρόνων μετά τη βομβιστική επίθεση από το ΝΑΤΟ ένας αριθμός πρωτοταξινομούμενων περιπτώσεων καρκίνου έχει υπερδιπλασιαστεί – από 185 κατά το έτος 2000 σε 398 νέα περιστατικά, το 2006.

 «Ο χρόνος της ημίσειας ‘ζωής’ του ουρανίου 238 είναι πολύ μεγάλο – 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια», υπενθυμίζει ο πυρηνικός φυσικός Μίροσλαβ Σίμιτς, δηλώνοντας ότι «αυτός ο τρόπος το να πετάγονται τα πυρηνικά απόβλητα σε πολίτες, αλλά και σε στρατιωτικούς στόχου, είναι κάτι το απάνθρωπο και οι συνέπειες είναι μόνιμες. “

Ίχνη του ουρανίου 236 και μερικές ισοτόπων πλουτωνίου που βρέθηκαν στις βομβαρδισμένες περιοχές δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του υλικού στα βλήματα είχε προέλθει από επανεπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων.

“Το πλουτώνιο είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο τοξικό από το ουράνιο”, λέει ο κ. Σίμιτς σε μια συνέντευξη για το VJM, και εξηγεί ότι «ένα σωματίδιο του πλουτωνίου, το οποίο θα εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα είναι αρκετό για να προκαλέσει μοιραίες συνέπειες..."




 Και τέλος, πάλι από την Ελευθεροτυπία στις 24/3/2009:
"...Στην αεροπορική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας έλαβαν μέρος 1.150 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που απογειώθηκαν από 59 βάσεις σε 12 χώρες και πραγματοποίησαν συνολικά 2.300 επιδρομές. Εκτοξεύτηκαν εναντίον διαφόρων στόχων 420.000 βλήματα συνολικού βάρους 22.000 τόνων, 20.000 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 1.300 ήταν τύπου Κρουζ και 37.000 βόμβες διασποράς, ενώ σε 14 περιοχές στο Κόσοβο και τη νότια Σερβία χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου..."



Το Κώνειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου