Ένα ταξίδι στην Ιστορία με οδηγό τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 5 έως τις 30 Νοεμβρίου. Τα ΓΑΚ - κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις τους για τον εορτασμό των 100 χρόνων (1914 - 2014) από την ίδρυσή τους -, θα παρουσιάζουν υλικό από τα αρχεία και τις συλλογές τους που συγκεντρώθηκε και διαφυλάχθηκε στον ένα αιώνα της λειτουργίας τους.
Περγαμηνοί κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης, αντικείμενα λατρείας συνθέτουν, μαζί με τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, των ξένων διοικήσεων και τα έγγραφα των ιδιωτικών συλλογών, το εύρος των υποστρωμάτων και την πολυμορφία του αρχειακού πλούτου τους.
Επιστολή από στρατόπεδο αιχμαλώτων η οποία φέρει την ένδειξη «ενθύμιον Αγκύρας» καθώς και ένα μικρό ποίημα, 1923. ΓΑΚ, αρχείο Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού.
Αρχειακό υλικό που καλύπτει την περίοδο πέντε αιώνων.
Η έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας» διαρθρώνεται σε εννέα ενότητες και περιλαμβάνει αρχειακό υλικό που καλύπτει την περίοδο πέντε αιώνων, από τον 17ο αι. έως και τις αρχές του 21ου.
Οι ενότητες ακολουθούν τις βασικές χρονολογικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μια ξεχωριστή, δέκατη ενότητα, είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση του περιεχομένου της συλλογής του Γιάννη Βλαχογιάννη, ιδρυτή των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Η πρώτη ενότητα απαρτίζεται από επιλεγμένα τεκμήρια της συλλογής χειρογράφων και της συλλογής χαρακτικών των ΓΑΚ.
Μέσα από επιλεγμένα τεκμήρια παρουσιάζονται όψεις του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1821 - 1827), οι προσπάθειες για τη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια (1828- 1832), η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα (1833 - 1862) και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους (1863 - 1911).
Κινητή Βιβλιοθήκη Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, 1957. ΓΑΚ, αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα τεκμήρια της περιόδου 1912 - 2004 τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Εκτίθεται υλικό σχετικό με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τη διαχείριση της υποδοχής και αποκατάστασης των προσφύγων (1912 - 1935). Η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, της ιταλογερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου αποτελούν το περιεχόμενο της περιόδου 1936 -1949.
Η μετά τον Εμφύλιο περίοδος που σηματοδοτείται από την έντονη παρουσία των Ανακτόρων στη ζωή του τόπου και η δικτατορία των συνταγματαρχών απαρτίζoυν την ενότητα της περιόδου 1950 - 1973. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τεκμήρια της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974 και εξής.
Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο φωτογραφικές συνθέσεις. Η πρώτη αποτυπώνει όψεις των ιστορικών περιόδων μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες των οπτικοακουστικών συλλογών των ΓΑΚ. Η δεύτερη παρουσιάζει τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από την εκατόχρονη πορεία τους και τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μαζί τους.
Βασικός αρωγός και χρηματοδότης του όλου εγχειρήματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η χρόνια υποστήριξη του οποίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τα ΓΑΚ, ενώ αρωγός της παρούσας έκθεσης είναι επίσης το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Σχέδιο πλοίου Kάστωρ, 1837. ΓΑΚ, αρχείο Ανακτόρων Όθωνος.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11. Διάρκεια έκθεσης: από τις 5 έως τις 30 Νοεμβρίου. Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. Ώρες λειτουργίας: από Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00 - 20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου