Το Κώνειο

Το Κώνειο
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Οι «γύπες» που γονάτισαν την Ελλάδα, τρώνε τώρα την Αργεντινή


Ο Πολ Σίνγκερ είναι ένας δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικανούς, είχε στηρίξει χωρίς όρια τον Μιτ Ρόμνεϊ και όπως γράφει ο δημοσιογράφος Γκρεγκ Πάλαστ, είναι ένας από τους «γύπες» που αφού κερδοσκόπησαν πάνω στο πτώμα της Ελλάδας τώρα πετούν για άλλη μια φορά προς αυτό της Αργεντινής.

Ο Σίνγκερ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο είχε «διασώσει» από την χρεοκοπία την εταιρία Owens Corning στο Κονγκό η οποία παρήγαγε ασβέστη. Ο «γύπας» έβγαλε εκατομμύρια από την «διάσωση» ενώ δεκάδες εργαζόμενοι πάσχουν από ασβέστωση – μια ασθένεια που πλήττει τον πνεύμονα. Η εταιρία αναγκάστηκε να πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε αποζημιώσεις όμως ο Σίνγκερ ασκώντας πιέσεις στην πολιτική ηγεσία μείωσε τις αποζημιώσεις σε ψίχουλα.

Μετά ο Πολ Σίνγκερ πήγε στο Περού. Με μια αμφιλεγόμενη δημοσιονομική κίνηση πήρε τον έλεγχο ολόκληρου του οικονομικού συστήματος της χώρας. Όταν ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, αποφάσισε να φύγει από την χώρα πριν τον συλλάβουν για σειρά δολοφονιών, ο Σίνγκερ του έδωσε διέξοδο ενώ εκείνος διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει στον Αμερικανό 58 εκατομμύρια δολάρια.
 

Το τελευταίο χτύπημα του Σίνγκερ ήταν προς την Ελλάδα. Κατά το κούρεμα των ομολόγων το 2012 δυο «τραπεζίτες» δεν δέχθηκαν την συμφωνία: ο Κεν Ντάρτ και ο Πολ Σινγκερ. Οι δυο απαίτησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρωθούν στο σύνολο των ομολόγων τους αλλιώς θα τίναζαν την συμφωνία στον αέρα και μαζί της την ελληνική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία. Και πληρώθηκαν μέχρι το τελευταίο δολάριο.

 Όμως επίσης το 2012 η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε δικαστικά στον «γύπα» να χτυπήσει την Αργεντινή. Ο Σίνγκερ διεκδικούσε χρήματα δανείου που είχε δοθεί στην Αργεντινή επί προεδρίας Ρήγκαν και αργότερα διακανονίστηκε. Όμως εκείνος ήθελε να αποπληρωθεί στο δεκαπλάσιο από ότι πληρώθηκε ύστερα από τον διακανονισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση θεώρησε ότι οι κινήσεις του Σίνγκερ βάζουν σε κίνδυνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να ξεκινήσουν διαδικασίες στο Κογκρέσο για αυτή την κίνηση του Ομπάμα, όμως δεν είχαν την Wall Street και τις ελβετικές τράπεζες (που είχαν συμμετάσχει στον διακανονισμό του Ρήγκαν) με το μέρος τους.

Τον ίδιο χρόνο, ο Σίνγκερ παρακολούθησε το αργεντίνικο πλοίο Libertad. Μόλις αυτό έφτασε στην Γκάνα, έπεισε έναν δικαστή να δεσμεύσει το πλοίο και να μην του επιτρέψει να αποπλεύσει μέχρι να πληρωθεί τα χρήματά του. Η Αργεντινή κέρδισε την διαμάχη στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας και το πλοίο επεστράφη.

Τα funds που οδήγησαν τώρα την Αργεντινή ξανά σε χρεοκοπία ζητώντας 1,5 δις δολάρια έχουν επικεφαλής την NML Capital – θυγατρική της Elliot Managment Corp. του Πολ Σίνγκερ. Τα κερδοσκοπικά ταμεία αποτελούν το 7% των πιστωτών της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν να κουρευτούν τα ομόλογά τους.

«Η Elliott Management Corp. το hedge fund του Πολ Σινγκερ με 25 δις δολάρια υπό διαχείριση και περίπου 300 υπαλλήλους, κατάφερε να στριμώξει την Αργεντινή σε μια θέση όπου θα πρέπει τώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής παράδοσης», σχολίαζαν σήμερα οι New York Times. 

H Αργεντινή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την νέα κατάσταση, αποκαλώντας τον Αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο». Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, δήλωσε ότι το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.




Πηγή:http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου